30 Aralık 2012 Pazar

Uzun Yıllar Lens Kullanımının Etkileri


uzun yıllar lens kullanmak



Bazı rahatsızlıklarda uzun yıllar  kullanmak zorunda kalıyoruz. Bunu kimi zaman tedavi olsun diye, kimi zaman da olduğu yerde kalsın diye yapıyoruz. Çünkü bazı göz hastalıkları düzelmeyecek kadar ilerlemiş oluyor. Erken teşhis yapıp önlemini almadığımız zaman genelde bu durumla karşılaşıyoruz. Bu duruma maruz kalmamak için erken teşhis son derece önem arz eden bir konudur.
Kontakt lens olsun, normal lens olsun göze taktığımız zaman gözümüz  kalabiliyor. Kalabiliyor biraz uygunsuz olmuş olabilir. Kalıyor demeliyim. Gözlerimizdeki korneaların havaya ihtiyacı vardır. Tıpkı ciğerlerimiz gibi onların da havaya ihtiyacı var. Ciğerler kadar olmasa da mutlaka bir miktar oksijenle karşılaşmalılar ki sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilsinler. Kornealar bir miktar değil yeterli olan ne ise onu almalılar. Ne az, ne de çok. Bu nedenle lensleri uzun süre kullandığınız zaman korneaların  kaldığı bir ortamı rahatlıkla yaratmış oluyoruz. Bu nedenle uzun süreli  kullanmak sakıncalıdır. Bunun için önerilen bir yöntem yok gibi. Çünkü ilk olarak herkes gözlük kullanmıştır. Gözlükten lense geçmişlerdir. Bu nedenle gözlüğü bir çözüm olarak göremiyorum. Ancak hem gözlerine düzgün bir yaşama ortamı, hem de tedavisinde olumlu yönde ilerleme kaydetmek isteyenler gözlüğü kullanabilirler.
Korneaların havasız kalması olayına çare amaçlı bir lens çeşidi daha üretildi. Hava geçiren lensler dediğimiz bu lens çeşitleri her ne kadar hava geçirgen olma özelliği ile ön plana çıksalar da yeterli değildir. O lenslerden almak boşuna masraf olur. Çünkü pek bir faydasını göremezsiniz. Ancak diğer lenslerden daha iyi değil midir? Tabi ki iyidir. Diğer lensler gözünüzü daha fazla havasız bırakır. Diğerleri bir nebze de olsa hava geçirebilirler.
Ancak en etkili çözüm gözünüzün sağlığı için lens kullanmamak.  için illa bir araç kullanmamız gerekiyorsa bu gözlük olsun. Onlardan belki sıkılıyoruz, ama daha sağlıklı oldukları için kullanmamız şart oluyor.