15 Aralık 2012 Cumartesi

Hobbit Sinema Seyircisi ile Buluştu

Kıymetli Hobbit!



Hobbit: Beklenmedik Yolculuk
Orta dünyada Erebor Cüce Krallığı korkunç Ejderha Smaug'un elindedir. Efsanevi savaşçı Thorin Oakenshield tarafından yönetilen 13 cüce ve büyücü Gri Gandalf, Hobbit Bilbo Baggins'i de yanlarına alarak Cüce Krallığını geri almak için büyük bir yolculuğa çıkar. Yolculuklarında Goblinler, Orklar ve öldürücü Warglarla dolup taşan tehlikeli topraklar onları beklemektedir. Kolay kaloy unutamayacağı bir maceraya atıldığını anlayan Baggins'in hayatı Gollum'la tanışınca tamamen değişir. Çünkü Gollum ölümsüz Elflere, dağların derinliklerinde yaşayan cücelere ve insanoğluna verilen yüzüklerin efendisine sahiptir. Yüzük öyle büyük bir gücü içinde barındırmaktadır ki onun kendi iradesi bile vardır. Hatta bazen taşıyıcısına ihanet ettiği bile görülür. Ve artık yeni taşıyıcısı Baggins'in ellerinde yeniden hayat bulacaktır.
 
Görüntüler çok gerçekçi
J.R.R. Tolkien'in 'The Hobbit' adlı baş yapıtından uyarlanan ve bir üçlemenin ilk filmi olan "Hobbit: Beklenmedik Yolculuk", muhteşem 3D görüntüleriyle izleyenleri kendine hayran bıraktırıyor. Yönetmenliğini Peter Jackson'un üstlendiği yapım saniyede 48 kare olarak çekildi. Böylece ortaya çok ama çok gerçekçi görüntüler çıktı. Ancak, bu gerçekçilikte en büyük sorunlarından biri dijital efektler. Çünkü sahnedeki efekti artık görür görmez fark ediyorsunuz. Bu da yer yer tadınızı kaçırıyor. Bu kadar para harcanıyor ama bunlar nasıl gözden kaçıyor diye düşünmeden edemiyorsunuz.
 
Bir başka sorun da 'Yüzüklerin Efendisi-Yüzük Kardeşliği'ne olan benzerliği. Tolkien ilk önce Hobbit'i yazmış olsa da yeni diye izledikleriniz ister istemez aklınızda soru işaretleri bıraktırıyor. Bir nevi bizim Frodo olmuş Bilbo!(Benzerlikleri yazmaya gerek duymadım filmi izleyince ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Sadece 186 dakikalık bitmek bilmeyen süresi bile her şeyi anlatıyor.)
 
Bu benzerliğin en büyük sorumlusu yönetmen koltuğundaki Jackson'dır. Neredeyse bazı planlar birebir aynı. Hobbit'i Yüzüklerin Efendisi'nden ayıran tek fark ise mizah duygusu. İzlerken bol bol gülüp, eğleneceğiniz bir film var karşınızda. Ama yine de bana 'Yüzüklerin Efendisi'nin mirasından yararlanılıyor gibi geldi. Belki bana öyle geldi, peki ya size...
 
FİLM ANALİZİ -

Ozan Akarı / ozan.akari@milliyet.com.tr

 

Daha fazlası için http://www.herseyforum.com