22 Aralık 2012 Cumartesi

Botox nedir? Güvenli midir? Görünüşü Olumsuz Etkiler mi?


BOTOX (BOTULİNUM TOKSİN) UYGULAMASI
Kırışıklıklar nasıl oluşur?
Mimik hareketleriyle yüzdeki çeşitli kaslar sürekli kasılır, kasılmanın olduğu bölgelerde kırışıklıklar görülür. Zamana bağlı olarak cildin azalan hücre üretimi, azalan savunma durumu, kollajen ve elastik liflerde azalma ve de sürekli yapılan mimikler yüzümüzün kırışıklığının temel nedenidir.
Botulinum toksin tip A nasıl etki gösterir ?
Botulinum toksin tip A, kas hareketlerini belirleyen sinir iletisini geçici bir süre durdurarak kasları gevşeten saflaştırılmış protein yapıda bir ilaçtır. Mimik kaslarına uygun olan dozlarda yapılan bu enjeksiyon uygulamasında, kasın kasılmasına neden olan asetilkolin isimli maddenin salınımı sonrası kasları uyarması engellenebilmekte, dolayısıyla uyarının iletilmesi engellenerek kasın “kasılma” olarak vermesi gereken cevap geçici olarak durdurulabilmektedir. Kas kasılamadığı için üzerindeki ilşkili olduğu cildi de daha pürüzsüz ve gergin gösterebilmektedir. Bu sayede yüz ifadesi daha dingin ve daha rahat bir görünüme kavuşabilmektedir.
Botulinum toksin tip A güvenli midir?

Klinik uygulamaları olan bir kas gevşetici ilaç olan botulinum toksin, clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir ilaç olup, çocuklarda büyük kas gruplarında tedavi ve destek amaçlı kullanılmaktadır. Bu nedenle mimik kaslarına çok daha düşük dozlarda uygulama yapılıyor olması, kırışıklık tedavisinde kullanılan bu yöntemi güvenilir kılmaktadır.
Uygulama nasıl yapılır?
            Bu uygulama yaklaşık 10-15 dakika süren, ilgili bölgelere, gerekli dozlarda botulinum toksinin enjekte edilmesinden ibarettir.
Botulinum toksin tip A uygulaması ağrılı mıdır?

Enjeksiyon sırasında insülin iğnesinin ucu kullanılmaktadır. Bu nedenle acısı da oldukça az olmaktadır. Ayrıca işlem öncesinde cilde soğuk buz uygulaması yapılabilir veya anestetik krem kullanılabilir. Uygulama sonrası günlük aktiviteye devam edilebilir.
Botulinum toksin tip A uygulayıcı özellikleri
Yüz ifadesini kontrol eden kaslara ilişkin anatomik bilgisi olan bir hekim tarafından uygulanmalıdır. Her bireyin yüz kırışıklıklarının dinamiğine göre uygulama yapmak, birbirine benzeyen yüzlerin oluşmasını engelleyen en önemli unsurdur.
Botulinum toksin tip A kaç yıldır uygulanmaktadır?
Botulinum toksin tip A farklı endikasyonlarda yaklaşık 32 yıldır kullanılmaktadır. Çeşitli  hastalıkların tedavisinde 80’den fazla ülkede kullanılan bir ilaçtır.
Botulinum toksin tip A uygulamasının günümüzde onaylı alanları
  • Kaş arası kırışıklık tedavisi
  • Aşırı terleme (Hiperhidroz)
  • Göz tikleri (Blefarospazm)
  • Serebral palsi
  • Servikal distoni
  • Fokal distoniler
  • Yüz felci (Hemifasyal spazm)
  • Spastisite
  • Şaşılık (Strabismus)
Botulinum toksin tip A kozmetik amaçlı kullanım alanları
Temel uygulamalar
  1. Alın çizgileri
  2. Kaş arası çizgileri
  3. Göz kenarı kırışıklığı
  4. Kaş kaldırma
İleri uygulamalar
  1. Burun etrafında oluşan kırışıklıklar
  2. Üst dudak kırışıklıkları
  3. Marionette (üzüntü) çizgileri
  4. Boyun çizgileri ve platisma bantları
  5. Yüzde asimetri
BOTULİNUM TOKSİN TİP A uygulama sonrası etkileri ne zaman belli olmaya başlar?
        1. Uygulamadan 3-7 gün sonra etkisi görülmeye başlar.
        2. 10-14 gün içerisinde etkisi daha net olarak görülür.
        3. 7-14 gün içinde doktorunuzla kontrol amaçlı tekrar görüşebilirsiniz.
        4. Enjeksiyon yapıldıktan 30 gün sonra en etkin görünümü ortaya çıkmaktadır.
        5. Bu etki 4 aya kadar sürmektedir.
        6. Etki süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Botulinum toksin tip A  doğal görünüşü olumsuz etkiler mi?
Her  uygulamada olduğu gibi bu uygulmada da işlem sonrası mimiklerin durumu ve kişiye katabileceği olumlu etkiler uygulayıcı hekim tarafından bir miktar öngörülebilir. Dolayısıyla kişiye özel ve onun görünüşünü değiştirmeyen doğal bir görünüm elde edilebilir. Aksi durumlarda Botulinum toksin tip A uygulaması tavsiye edilmemelidir. Örneğin kişinin kaz ayaklarının azaltılması için uygulandığında, kişinin gülüşünü ne kadar etkiler, gözlerinin altı (göz torbası olanlar için) işlem sonrası nasıl etkilenir? Bu soruları her uygulayıcının sorması gerektiğini düşünüyorum. İyi bir uygulama sonrası duygularınızı mimiklerinizi kullanarak ancak kırışıklık oluşmadan ifade edebilmek mümkün olabilmektedir.

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Şengör